Segítség a vásárláshoz

Az oldalon található információk segítenek Önnek eldönteni, hogy a Mantu Teraszfedések termékek milyen esetekben és feltételek mellett alkalmasak az Ön igényeinek kielégítésére. Valamint válaszokat talál azokra a legfontosabb műszaki kérdésekre, amelyek ismerete szükséges a legkedvezőbb ár-érték arány megtalálásához. Ha van olyan kérdése, amelyre nem talált választ, akkor forduljon tanácsadóinkhoz az info@polikarbonat-teto.hu e-mail címen.

 

 • arrow-right Milyen alakú teraszok esetén alkalmazhatóak az ALGARVE és TAVIRA tetők?

  Az ALGARVE és TAVIRA tetők kizárólag szabályos négyzet, vagy téglalap alapú teraszok fedésére alkalmasak. Természetesen íves, sokszögű, vagy ferde oldalvonalú teraszokra is telepíthetők abban az esetben, ha nem akarja szigorúan követni a terasz szélének vonalait. E tekintetben a bekerülési árakat érdemes szem előtt tartani, hiszen egy szabálytalan alapterületű beépítés akár két-, háromszoros árnövekedést is jelenthet.

  Ha nem tud, vagy nem akar kompromisszumot kötni az alapterület formáját illetően, akkor igényét az telikert@mantu.hu e-mail címen jelezheti, ahol másik megoldást is tudunk Önnek ajánlani.

  Előfordul, hogy a falcsatlakozásban ill. az ereszvonalban szükség lehet ki, vagy beugrásra. Az ilyen beépítési szituációkat két egymás mellé épített tetővel tudjuk megoldani. Az ilyen igényekre is a fenti e-mail címen kérhet árajánlatot.

 • arrow-right Milyen méretekben rendelhetőek az ALGARVE és TAVIRA tetők?

  Az ALGARVE és TAVIRA tetők tetszőleges méretben rendelhetőek a maximális mérethatárok betartása mellett. A legkedvezőbb árakat a standard méretek választásával érheti el, mert ezeknél nincs szükség egyedi tervezésre.

  A megadott szélességi méretnél nagyobb szélességek könnyen megoldhatóak a modulszerűen egymás mellé épített üveg, vagy polikarbonát tetőkkel. A megadott mélységeknél nagyobb mélységű (kinyúlású) tetők ( 3,5 m-nél nagyobb) statikailag csak egyedileg tervezhetők. Ezekre az telikert@mantu.hu e-mail címen kérhet ajánlatot.

 • arrow-right Modulszerűen összeépíthetők-e az ALGARVE és a TAVIRA tetők?

  Igen, ezek a tetők modulszerűen egymás mellé építhetőek. Így például egy 10 x 4 méter alapterületű terasz 2 db 5 x 4 m méretű tető egymás mellé építésével könnyen lefedhető.

 • arrow-right Milyen helyszíni adottságok esetén lehet beépíteni az ALGARVE és TAVIRA tetőket?

  Mint minden teraszfedés esetén, itt is szükség van egy a falcsatlakozó elem rögzítésére alkalmas, statikailag megfelelő sík felületre. A falcsatlakozó elemet a terasz mélységétől függően 2500 és 3000 mm közötti magasságban célszerű rögzíteni. Nagyobb mélységeknél, ill. nagyobb ereszmagasság igényénél szükség lehet a falcsatlakozó ennél magasabban történő rögzítésére is.

 • arrow-right Meglévő teraszok esetén is alkalmazhatóak az ALGARVE és TAVIRA tetők?

  Igen, de a tető építését érdemes összekötni a terasz burkolatának felújításával, mert így érhető el a legesztétikusabb eredmény. Meglévő burkolatra történő telepítésnél ellenőrizni kell a letámasztás alatti felület szilárdságát ill teherbíró képességét.

 • arrow-right Milyen alapozás szükséges a tetők lábai alá?

  A legjobb megoldást akkor érjük el, ha a lábak alá a fagyhatár alá (80 cm) lenyúló vasalt cölöpalapot készítünk. Ez megfelelő statikai megtámasztást és biztos rögzítést jelent a tető számára. A magyarországi gyakorlatban ennél rendszerint gyengébb alapokat is alkalmaznak, de mi ezeket nem javasoljuk.

 • arrow-right Rögzíthető-e a tető hőszigetelt falfelületre?

  Természetesen igen. A szerelést ezekben az esetekben speciális rögzítő elemekkel kell elvégezni. A szerződéskötés során erről részletes információkat kaphat.

 • arrow-right Rögzíthető-e a tető erkélylemezhez?

  Ezt a megoldást nem javasoljuk, mivel az erélylemezt feltehetőleg nem ilyen terhelésre méretezték. Ilyen esetekben rendszerint önhordó tetőszerkezetre van szükség, ami a GlassCon tetőkkel nem valósítható meg. Ilyen igényre az telikert@mantu.hu e-mail címen kérhet ajánlatot.

 • arrow-right Rendelhető-e csak fedés meglévő vázszerkezetre való ráépítéshez?

  Az ALGARVE és a TAVIRA tetők komplett rendszerekként értékesített megoldások, ezért elemenként nem vásárolhatóak meg.

 • arrow-right Hogyan határozzuk meg a méreteket?

  A tető telepítésének első és legfontosabb lépése a falcsatlakozó elem megfelelő magasságban történő rögzítése. E magasság meghatározásához két szempontot vehet figyelembe:

  1. A falon elérhető legmagasabb pozíció megállapítása
   A falcsatlakozó elem szerkezeti magassága 150 mm. Ez határozza meg a falcsatlakozó alsó élének maximum magasságát úgy, hogy figyelembe veszi a felső szél szerelhetőségét. Másképpen fogalmazva, a falcsatlakozó elem alsó szélének éle min. 150 mm-rel a legmagasabban elérhető pozíció alatt lesz.
  2. A kívánt ereszmagasság
   A másik szempont a kívánt ereszmagasság lehet, amit 2000 mm és 2500 mm között az alábbi méretekben célszerű megválasztani, ha oldalsó üvegfalakat is szeretnénk: 2000mm, 2100mm, 2150 mm, 2200 mm, 2250mm, 2300mm, 2400 mm, 2500mm

  Az ALGARVE és TAVIRA tetőket kb. 15,2 cm-es lejtése tervezték. A statikai számítások minden méret esetén erre a lejtésre készültek. A falcsatlakozó szerelési magassága és a kívánt átjárható méret (ereszmagasság) egymással szorosan összefüggő méretek és a tetőlejtéssel egyértelműen meghatározottak. A méretek azonban az egyedi igények alapján az összefüggések megtartása mellett rendkívül egyszerűen változtathatók.

  A standard méretek (cm) figyelembevételével az alábbi táblázatot veheti figyelembe:

  Mélység Ereszmagasság Falcsatlakozás magasság
  250 cm 250 cm 288 cm
  300 cm 250 cm 296 cm
  350 cm 250 cm 304 cm
  400 cm 250 cm 311 cm

  SZ: A falcsatlakozó elem és az eresz hossza.
  M1: A kész padlóburkolat és a falcsatlakozó elem alsó szélének távolsága (Falcsatlakozás magassága)
  M2: A kész padlóburkolat és az eresz alsó élének távolsága (= Átjárható méret vagy Eraszmagasság).
  Mé: A falcsatlakozó elem hátsó síkjának távolsága a lábak belső síkjáig (= Mélység).

   

  Mantu teraszfedés méretszámítás
  Mantu teraszfedés méretek oldalról
 • arrow-right Hogyan határozzuk meg a tető rögzítési magasságát?

  A méret meghatározásnál (előző pont) leírt szempontok figyelembevételével döntse el, hogy a táblázatban szereplő értékeknél alacsonyabb falcsatlakozási magasságot vagy ereszmagasságot (átjárhatóságot) szeretne.

  A csökkentés kívánt mértékét vonja le mindkét fenti értékből (M2 és M1). Ez azt jelenti, hogy egy 30 cm-rel alacsonyabban rögzített falcsatlakozó, 30 cm-rel alacsonyabb ereszmagasságot eredményez.

  Ha az ereszmagasságot (M2) szeretné a táblázatban megadotthoz képest csökkenteni, akkor a csökkentés mértékét vonja le a falcsatlakozás magasságából (M1). Ha alacsonyabb falcsatlakozást szeretne, járjon el ugyanígy, fordítva.

  Számítási példa 1:

  A tető kívánt kinyúlása 300 cm, amelynél 220 cm átjárhatóságot szeretne elérni. Ebben az esetben a falcsatlakozást szintén 30 cm-rel lejjebb kell elhelyeznie. Vagyis 286 cm – 30 cm = 256 cm magasságban.

  Számítási példa 2:

  A tető kívánt kinyúlása 400 cm és a falcsatlakozást szeretné 25 cm-rel lejjebb, 275 cm-en elhelyezni. Ezáltal az eresz magassága is 25 cm-rel alacsonyabbra 225 cm-re (250 cm – 25 cm) kerül. Ennél a módszernél oldalsó üvegfal esetén figyelni kell arra, hogy standard méretet kapjunk.

 • arrow-right Üveg vagy polikarbonát tetőt válasszon?

  Sokan idegenkednek a polikarbonát tetőktől, legtöbbször jó okkal. A házilagosan ill. kisipari módszerekkel készített tetők többnyire ácsolt fapergolákra, ritkábban acélvázra készülnek. Ezeknél mindenképpen probléma a tökéletes vízzárás megoldása, ill. a vázszerkezet állandó karbantartási igénye, viszonylag rövid élettartama.

  Az ALGARVE tetők esztétikus alumínium váza és a rendszer tökéletes kiforrottsága rácáfol ezekre a kritikákra. A polikarbonát fedésű ALGARVE tető műszakilag azonos értéket képvisel bármely üvegfedésű társával. Tény, hogy az üveghez képest a polikarbonát lemeznek vannak hátrányai (fényáteresztés, karcállóság, UV állóság), de cserébe lényegesen olcsóbb megoldás, mint az üveg. Akinek a költségek szem előtt tartása az elsődleges, nyugodtan válassza az ALGARVE tetőt, mert minőségileg tökéletes terméket kap.

  Nagy előny a polikarbonát fedés esetében, hogy ha a SOLAR CONTROL polikarbonát lemezt választja, megspórolja az árnyékolás további, akár milliós nagyságrendű költségét, ami például az üvegtetőknél elengedhetetlen.

 • arrow-right Melyik polikarbonát lemezt válassza?

  Az ALGARVE polikarbonát tetői alapkivitelben víztiszta polikarbonát lemezzel készülnek. Azonos áron opcionálisan választható a tejfehér opál kivitel. Felár ellenében a Solar Control kivitelt ajánljuk.

  A választásnál a fényáteresztést, az átláthatóságot és a hővédelmi funkciót érdemes mérlegelni.
  Akinek a fényáteresztés a legfontosabb, az válassza a víztiszta alapkivitelt. Azokon a helyeken, ahol a tetőn keresztüli belátást kívánja megakadályozni, ott érdemes az opál kivitelt választani. Napsugárzásnak erősen kitett helyeken ill. ahol nem akar külön árnyékolást szerelni, ott a Solar Control kivitelt ajánljuk.

 • arrow-right Szükséges-e árnyékolás az ALGARVE és TAVIRA tetőkhöz?

  Árnyékolni soha sem kötelező, de ajánlott. Ilyenkor nem csak a tető árnyékolására, de az oldalfalak árnyékolására is érdemes gondolni. A polikarbonát tetőknél opcionálisan rendelkezésre áll a Solar Control kivitel, aminek választásával a hő áteresztés jelentősen csökkenthető.

  Üvegtetők esetén szigorúan javasolt árnyékolás alkalmazása a tető alatt, vagy felett.

 • arrow-right Hogyan tud árnyékolást rendelni?

  Amennyiben extra árnyékolást is szeretne a tetőhöz rendelni, ezt a szerződéskötés során teheti meg. Szakértőink a telepítési hely és az igények felmérése után tudnak javaslatot tenni az optimális megoldásra, legyen szó a tető, vagy az oldalfalak árnyékolásáról.

 • arrow-right Milyen segítséget kaphat a rendelési méretek megállapításához?

  A rendelési és a telepítési méretek megállapításához részletes információk a weboldalunkon találhatók.

  Ha saját kivitelezésben szeretné elvégezni a telepítést, akkor lehetősége van leadni a megrendelést az online felületen. Ha bizonytalan a rendelési méretek, vagy a telepítési lehetőségek tekintetében, akkor ingyenesen igénybe vehetia a Mantu Közponi bemutatótermében személyes tanácsadási szolgáltatásunkat, ahol minden kérdésére választ kaphat.

  Ha kivitelezéssel együtt szeretné megrendelni a terméket, akkor a forgalmazóink a helyszíni felmérés során tudnak a kérdéseikre válaszolni.

 • arrow-right Milyen segítséget kap a szereléshez, ha saját maga szeretné felépíteni a tetőt?

  Ha saját kivitelezésben szeretné elvégezni a telepítést, akko rmagyar nyelvű szerelési utasítást és részletes szerelési videót bocsátunk a rendelkezésére. Ezt a lehetőséget azoknak érdemes mérlegelni, akik csak tetőt szeretnének vásárolni. Ha Ön oldalfalakban és/vagy a tető alatti háromszög lezárásában is gondolkodik, akkor mindenképpen javasoljuk szakcég igénybevételét a szerelésre.

 • arrow-right Országosan bárhova megrendelheti a szolgáltatást?

  Szolgáltatásainkat országosan, Magyarország egész területén kínáljuk. Folyamatosan bővülő viszonteladói hálózatunkról, szolgáltatást nyújtó partnereinkről érdeklődjön emailben, vagy telefonon.

 • arrow-right Mit kell tudnia a tetőbe integrált világításról?

  Az ALGARVE és TAVIRA tetők megrendelhetőek integrált világítással is. A világítás részeit (LED-k, kábelezés, trafó) külön tartozékként, szerelés nélkül szállítjuk. Ha megrendeli szerelési szolgáltatásunkat, akkor a tetőbe történő beszerelést is elvégezzük, de nem vállalkozunk a hálózatra történő rákötésre. A hálózatra csatlakozás kiépítéséhez mindenképpen villanyszerelő szakember igénybevételét javasoljuk.

 • arrow-right Rendelhető-e csak mobil üvegfal?

  Abban az esetben, ha Önnek már fedett terasza van és szeretné azt üvegfallal körbeépíteni, akkor erre is van lehetőség. A meglévő áthidaló elem magasságát megmérve a kalkulátorban a hozzá legközelebb eső nagyobb standard magasságot kiválasztva megkapja az üvegfal árát.

  Ezen felül a felmérés alapján megtervezett segédprofilokra lehet még szükség a beépítéshez, melyek árát a felmérés után tudjuk megadni.
  A szélességi méretet cm-ben, a mért érték alapján írja be a kalkulátorba.